Wat is het voordeel van een ANBI status?

De overheid geeft belastingvoordelen aan goede doelen, maar wil wel zeker weten dat het geld goed besteed wordt. Wanneer een zendingsorganisatie door de overheid als Algemeen Nut Bogende Instelling (ANBI) wordt aangemerkt, gaat de overheid er vanuit dat het geld goed wordt besteed en krijg je als zendingsorganisatie toegang tot een aantal belastingvoordelen. Daarnaast geeft de ANBI status aan schenkers weer een stukje extra bevestiging dat de giften die zij geven goed worden besteed.

Reden om te kiezen voor de ANBI status zijn vaak de belasting voordelen. Zo zijn ANBI’s vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Ook kunnen ANBI’s aan hen in rekening gebrachte energiebelasting terugvragen. Tot slot zijn giften aan ANBI’s aftrekbaar in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Een gift aan een zendeling zelf (privé persoon) is niet aftrekbaar, terwijl een gift aan een ANBI instelling die het zendingswerk ondersteunt wel aftrekbaar is.

Voorwaarden giftenaftrek
Aan de giftenaftrek zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je kunnen bewijzen dat je de giften hebt gedaan, bijvoorbeeld met een bankafschrift. Ook maakt de belastingdienst onderscheid tussen gewone giften en periodieke giften.

Gewone giften zijn aftrekbaar als ze boven een drempel uitkomen en onder een maximum blijven . Voor periodieke giften gelden de drempel en het maximum niet. Om als periodieke gift te kwalificeren is wel van belang dat je minimaal 5 jaar achter elkaar hetzelfde bedrag overmaakt naar dezelfde ANBI. Ook moet de periodieke gift in een overeenkomst worden vastgelegd. Vroeger moest de overeenkomst door een notaris worden opgesteld, vanaf 2014 mag je de overeenkomst ook zelf opstellen. Zie voor de modelovereenkomsten die de belastingdienst heeft opgesteld

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/
programmas_en_formulieren/overeenkomst_periodieke_giften

Maurice van Aanholt is belastingadviseur met specifieke kennis over de belastingen en sociale verzekeringen waar zendelingen mee te maken krijgen. Hij helpt zendelingen graag een weg te vinden in de regels van de belastingdienst en de sociale verzekeringsbank. Je kunt Maurice bellen of mailen met vragen over jouw situatie. Tel. (0180) 786909 | maurice@vanaanholtbelastingadvies.nl | www.vanaanholtbelastingadvies.nl

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)