Hoe kan ik een ANBI status krijgen?

De ANBI status kan worden aangevraagd bij de belastingdienst. Als privé persoon kwalificeer je je als zendeling niet voor de ANBI status. Een instelling die geld inzamelt voor zendingswerk, kan wel in aanmerkingen komen voor de ANBI status.

Om de ANBI status te verkrijgen is het dan ook nodig om een rechtspersoon op te richten. Het gaat dan om een van de volgende rechtspersonen: een stichting, vereniging of een kerkgenootschap. Het bestuur moet bestaan uit drie onafhankelijke personen. Een stichting moet via de notaris worden opgericht, bij een vereniging of kerkgenootschap is dit niet verplicht. Dit is echter wel aan te raden om hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders te voorkomen.

Voordat de ANBI status kan worden aangevraagd is het ook nodig een beleidsplan op te stellen en een website te bouwen. Door een goede vormgeving van de oprichtingsakte van de rechtspersoon en het beleidsplan kan bij de oprichting van de ANBI aan de eisen van de belastingdienst worden voldaan. Voor meer over de eisen van de belastingdienst zie: link Welke verplichtingen heeft een ANBI?

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/
bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/
belastingregels_algemeen_nut_beogende_instellingen

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)