Hoe kan ik in Nederland vrijwilligers inzetten voor mijn organisatie?

Het is de droom van iedere organisatie om in Nederland een actieve groep vrijwilligers te hebben, die met hun inzet de slagkracht van de organisatie vergroten en er voor zorgen dat de missie van de organisatie tot stand komt. Vrijwilligers die op een goede manier in worden gezet nemen je niet alleen werk uit handen, ze zorgen er ook voor dat de kwaliteit van je werk hoger wordt dan je ooit zelf had kunnen bewerkstelligen.

Het doelmatig inzetten van vaardige vrijwilligers is niet een ‘trucje’. Het valt niet in een vijfstappenplan te vatten. Het is iets wat in het DNA van een organisatie moet zitten om succesvol te kunnen zijn. Het staat of valt met het vertrouwen dat je de vrijwilligers geeft. Een vrijwilliger verdient vertrouwen, mandaat en zou zelfstandig besluiten moeten mogen nemen. Laat je een vrijwilliger je website beheren, geef hem of haar dan ook de wachtwoorden en laat hem of haar besluiten nemen over de inrichting. Zijn er vrijwilligers betrokken bij je fondsenwerving, laat hen dan ook besluiten over hoe je dat inricht.

Natuurlijk zet je vrijwilligers in op taken waar ze zelf enthousiast van worden en talent voor hebben. Let er op dat je ze blijft prikkelen. Niets is zo dodelijk als het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde saaie taak. Vrijwilligers moeten hun talenten kunnen ontwikkelen in de taak die ze hebben, het mag hen iets opleveren. Dat ze zo nu en dan een fout maken hoort erbij. Daar moet ruimte voor zijn.

Tenslotte is het belangrijk dat je vrijwilligers betrokken houdt bij je organisatie. Heb regelmatig contact met hen over de actuele stand van zaken. Je mag hen iets extra’s geven, iets dat andere betrokkenen niet hebben. Deel niet alleen problemen en zorgen met hen, maar vier ook behaalde successen. Dat houdt iedereen dicht bij je passie.

Over de schrijver

Meest behulpzame gebruiker

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)