Wat als mijn medewerker langer dan 2 jaar ziek is?

WGA-eigenrisicoverzekering
Na 2 jaar ziekte (en eventueel een uitkering uit een ziekengeldverzekering) ontvangt uw arbeidsongeschikte medewerker die meer dan 35% arbeidsongeschikt is een uitkering van de overheid. Deze uitkering wordt betaald van de premie die u aan de Belastingdienst betaalt. Zolang uw medewerker deze uitkering van het UWV ontvangt, betaalt u een hogere (gedifferentieerde) premie aan de Belastingdienst. Het is voor u dus voordelig als uw zieke medewerker snel herstelt en geen uitkering meer ontvangt.

In plaats van deze regeling kunt u er ook voor kiezen de ziekteperiode van het 3e tot en met het 12e jaar (dus 10 jaar lang) zelf te verzekeren. U bent dan ‘eigenrisicodrager’ en u bent dan verplicht een WGA-eigenrisicoverzekering te sluiten. U betaalt in dit geval aan de Belastingdienst alleen de basispremie; de gedifferentieerde premie komt te vervallen. Dat kan, zeker bij hoge loonsommen, een behoorlijk premievoordeel opleveren.

Tegelijk is de ondersteuning voor u en de werknemer vaak beter geregeld als u deze verzekering combineert met de ziekengeldverzekering en de arbodienst. Immers, het dossier blijft in handen van dezelfde instanties. U heeft met een zelf gesloten verzekering dezelfde financiële zekerheid als de regeling bij de Belastingdienst en het UWV met bij verzekeraars (vaak) een garantie dat het premiepercentage de eerste 3 jaar niet stijgt (bij het UWV kan de gedifferentieerde premie jaarlijks stijgen). Wel is van belang dat u op het moment van aanvraag geen langdurig zieken in dienst heeft. De verzekering vergoedt de WGA-uitkeringen die voor rekening van de eigenrisicodrager (de werkgever) komen, inclusief de daarover verschuldigde werkgeverslasten.

De verzekeraar biedt veelal ondersteuning bij het re-integreren van de arbeidsongeschikte werknemers, en daarnaast re-integratieactiviteiten en interventies die gericht zijn op het behouden of herstellen van de arbeidsmogelijkheden van de werknemer.

U kunt het eigenrisicodragerschap jaarlijks op 1 januari of 1 juli laten ingaan (of beëindigen). Uw aanvraag hiervoor moet 13 weken voor deze data (dus voor 2 oktober of 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn. Wilt u eigenrisicodrager worden, dan dient u aan nog enkele voorwaarden te voldoen.

Er dient een garantieverklaring van de verzekeraar te worden overlegd en u dient in de 3 voorafgaande jaren niet eerder eigenrisicodrager voor de WGA te zijn geweest. Bent u een startende werkgever, dan kunt u ook eigenrisicodrager worden met ingang van de datum dat u werkgever bent. Bij de melding aan de Belastingdienst dient u dan het formulier ‘aanvraag of beëindiging loonheffingen’ en een garantieverklaring van de verzekeraar naar de belastingdienst te sturen.

WGA-hiaatverzekering
Als een werknemer na twee jaar nog meer dan 35% arbeidsongeschikt is, kan hij een WGA-vervolguitkering of een WGA-loonaanvullingsuitkering krijgen. Dit kan een zeer lage uitkering tot zijn pensioendatum opleveren. Met de WGA-hiaatverzekering krijgt de werknemer een aanvulling op de WGA-uitkering, tot 70% van het loon dat hij verdiende. De werkgever toont met deze aanvullende verzekering aan een goede werkgever te zijn en de werknemer weet dat hij financiële zekerheid heeft bij langdurige arbeidsongeschiktheid!

Neem contact op met EZA Verzekeringen voor meer informatie over deze verzekeringen.


Dit artikel verscheen eerder in het boekje “Kerk en Stichting Verzekerd”. Dat is een gratis uitgave van EZA Verzekeringen over alle zaken rond verzekeringen voor kerken en organisaties. Bestel het boekje hier.

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)