Welke vormen van transport zijn er mogelijk voor de verhuizing van mijn spullen?

Dit artikel is onderdeel van de serie “Zending van je Spullen” door Home to Home verhuizingen.
Lees hier de introductie.

Over de weg
Een busje huren kan. Iemand uit de gemeente/familie vindt het wel leuk om je spullen weg te brengen. Misschien ken je iemand met een vrachtauto. Maak wel een berekening van de kosten van brandstof (diesel ca. 1 op 5 à 7 bij een busje), tolkosten, autohuur (na een paar kilometer is er ook een tarief per kilometer), verpakking. Verhuizen zonder schade is een vak. Het is jammer dat er beschadigingen op je spullen komen. Vraag dus ook het advies van een verhuisbedrijf die regelmatig naar jouw bestemming gaat. Mogelijk heeft men een rit waarbij men voor verschillende klanten van Nederland naar dat land gaat en voor andere klanten weer terug. Dan worden de kosten verdeeld en kun je misschien wel goedkoper en beter verhuizen met een verhuisbedrijf dan zelf doen. Is ook nog beter voor het milieu.

Door de lucht
Bij luchtvervoer is naast het volume ook het gewicht van belang. De bedragen lopen vlug op bij grotere zendingen. Dus voornamelijk interessant bij het verzenden van een aantal dozen. Let ook op bij de aanbieding dat er bij aankomst op de luchthaven nog kosten te betalen zijn voor de terminal, begeleiding, douane formaliteiten, etc. Ook voor een kleine zending zijn dit al snel honderden euro’s. Dat wil je graag vooraf weten en vraag daarom een aanbieding van huis tot huis. Of op zijn minst inclusief lokale kosten op bestemming.

Voor een aantal bestemmingen is het goedkoper om per luchtvracht de spullen te zenden dan per zeetransport. Dit is bij een aantal bestemming in de binnenlanden van Afrika het geval of een aantal eilanden in Indonesië of bij Brazilië door de hoge kosten van de zeehavens.

Bij het overwegen van verzenden per luchtvracht is het goed om na te vragen wat de kosten zijn van extra bagage met je eigen vlucht (excess baggage). Is, hoewel veel geld, vaak toch voordeliger.

Over zee / oceaan
Voor het verzenden van een (kleine) inboedel naar een ander werelddeel, kun je vaak het beste kiezen voor zeetransport. Afhankelijk van de bestemming is de inboedel een paar weken tot een paar maanden onderweg. Je kan kiezen voor een zeecontainer voor je zelf. Deze komt bij je woning en wordt daar door jou of je verhuisbedrijf ingeladen. Op de bestemming kan de container soms ook naar de nieuwe woning gebracht worden, alwaar die weer leeggemaakt wordt door de verhuizers of jezelf. Soms wordt de inboedel in de haven overgeladen in een verhuiswagen. Mocht je niet een container kunnen vullen dan kun je ook kiezen voor een kleiner pakket met zeevracht. Een container van 6 meter heeft een volume van ca. 33.000 liter / 33 m³.

Je kan zelf je spullen op een pallet plaatsen of in een krat verpakken, of dit overlaten aan een ervaren zeewaardige verpakker / overzee verhuizer. Er zijn een aantal voorschriften waar rekening mee gehouden moet worden. Ook kan hierbij het vervoer van huis tot huis verzorgd worden.

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)