Wat zijn nog meer dingen waarover ik moet nadenken bij verhuizing van mijn spullen?

Dit artikel is onderdeel van de serie “Zending van je Spullen” door Home to Home verhuizingen.
Lees hier de introductie.

Huis tot huis – door to door
Veel transportbedrijven willen geen persoonlijke goederen of verhuizingen verzorgen. Dat is te bewerkelijk en geeft veel risico’s. Let op dat je niet een aanbieding ontvangt waar alleen ‘tot haven’ of ‘tot terminal’ op staat. Lokaal zijn er dan (haven-) terminal kosten te betalen, zijn er de douane formaliteiten te regelen en moet er vervoer geregeld worden. Dit is doorgaans meer dan het vrachttarief vanaf Nederland naar de aankomst haven.

Douane procedure
Bij veel bestemmingen kun je de inboedel invoeren zonder belasting of invoerrechten te betalen. Hiervoor moet wel een aanvraag gedaan worden. Deze vrijstelling ontvang je bijvoorbeeld indien je gaat wonen in het land waar je heen verhuist. Dus niet als toerist een woning inricht. Vaak is er een bepaald visum / permit nodig met een bepaalde geldigheidsduur.

Ook geldt de vrijstelling doorgaans alleen voor gebruikte goederen die je minimaal 6 à 12 maanden in bezit hebt.

Vertragingen bij de douane procedure
Bij vertraging bij de douane procedure (inklaring) zijn er kosten voor de douane en opslagkosten in een douane entrepot te betalen. Deze kosten zijn snel enkele tientjes, per dag. Bij een maand vertraging ben je echt niet meer blij. Daarom moet vooraf gecheckt worden of de douane akkoord kan geven in het land van bestemming. Ook zijn er restricties over welke spullen je mag invoeren in landen. Wat wij gewone (Christelijke) literatuur vinden of Nederlandse film cultuur, kan in bepaalde landen als aanstootgevend worden beschouwd.

Verzekeren
De spullen die je stuurt moeten gewoon onbeschadigd aankomen in je nieuwe huis. Daarom zorg je dat alles goed verpakt wordt en veilig vervoerd. Hiermee zijn helaas niet alle risico’s uitgesloten. Overweeg daarom een goede all risk transportverzekering af te sluiten die het vervoer ‘dekt’ van huis tot huis. EZA Verzekeringen en/of uw vervoerder kan u hiermee van dienst zijn.

 

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)