Wat moet ik regelen als ik langer dan 8 maanden naar het buitenland ga?

Wanneer je langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt moet je je uitschrijven in de Basis Registratie Personen (BRP).
De gevolgen hiervan zijn dat er allerlei dingen die altijd heel vanzelfsprekend waren, ineens een stuk minder vanzelfsprekend zijn.
Zo komen bijvoorbeeld de AOW-opbouw (zie hoofdstuk over AOW), het recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en het recht op de Nederlandse zorgverzekering te vervallen.
Als je hier geen rekening mee houdt betekend dit dat je tegen een aantal problemen aan kunt lopen. Zo kan het dus zijn dat je vertrekt en ten onrechte nog een zorgverzekering in Nederland hebt. Deze zorgverzekering geeft niet altijd voldoende dekking in het land waar je verblijft. Ook wordt de repatriëring wanneer je ernstig ziek bent meestal niet standaard geregeld. Uiteindelijk zal de Sociale verzekeringsbank (SVB) een brief sturen dat je niet langer recht hebt op de basiszorgverzekering in Nederland. Het gevolg hiervan is dat je vanuit het buitenland nog een andere verzekering moet gaan regelen in Nederland. Het kan echter ook zijn dat deze brief je niet bereikt en uiteindelijk dus niet meer verzekerd bent en daar pas achter komt als er iets aan de hand is.
Het is verstandig om van te voren een adviesgesprek te hebben zodat je weet welke zaken je allemaal kunt regelen rondom je ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, AOW-opbouw en nog veel meer zaken waar je zelf misschien niet eens direct bij stil staat.

Over de schrijver

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)