Hoe kan ik als zendeling mijn Nederlandse testament vanuit het buitenland regelen?

Wanneer je in Nederland woont is het een heel normale zaak om er voor te zorgen dat bij een eventueel overlijden of bij wilsonbekwaamheid de zaken notarieel goed geregeld worden.

In veel (misschien wel de meeste) gevallen worden deze zaken níet of onvoldoende geregeld indien iemand naar het buitenland vertrekt om als zendeling te werken. Men denkt wellicht dat het dan niet meer van toepassing zal zijn of dat het alleen zinvol is als je veel vermogen of onroerend goed bezit. Ten onrechte! Juist wanneer je naar het buitenland vertrekt is het belangrijk dat bepaalde zaken goed zijn geregeld.

Voorkom dat de rechtsregels van het land waar je verblijft gaan bepalen wat er met jou, en jouw bezit gaat gebeuren. Bepaal dat jouw nalatenschap volgens Nederlands recht wordt afgewikkeld.

De volgende zaken kun je testamentair vast laten leggen:

 • wie moeten jouw erfgenaam zijn?
 • wil je aan een instelling of voor een bepaald doel een bedrag nalaten?
 • wie moet als je overlijdt alles regelen in het land waar je verblijft?
 • wie moet als je overlijdt alles regelen in Nederland waar je verblijft?
 • als je kinderen hebt: wie moet als voogd de kinderen opvangen?
 • als je kinderen hebt: wie moet voor de kinderen op de erfenis passen?
 • wat gebeurt er met het opgebouwde kapitaal wat bestemd was voor je pensioen?

Stel je wordt wilsonbekwaam doordat je bijvoorbeeld in coma raakt als gevolg van een ongeval, of je krijgt een hersenbeschadiging door ziekte of een ongeval:

 • wie moet dan als jouw vertegenwoordiger jouw zaken regelen en behartigen in het land waar je verblijft?
 • wie moet dan als jouw vertegenwoordiger jouw zaken regelen en behartigen in Nederland?
 • wat wil je dan dat er met jou persoonlijk gebeurt? waar moet je verzorgd en opgevangen worden?
 • als je kinderen hebt: wie moet de kinderen opvangen en voor ze zorgen?

Met een algehele notariële volmacht kun je er voor zorgen dat de zaken geregeld worden zoals jij dat zou willen. Ook hiervoor geldt: Voorkom dat de rechtsregels van het land waar je verblijft gaan bepalen wat er met jou, en jouw bezit gaat gebeuren. Bepaal zélf wie jouw zaken behartigt, ook en met name als je door wilsonbekwaamheid getroffen wordt.


 

Notaris Johan Stotijn is in 2001 als notaris gestart in het Drentse De Wijk. Sindsdien heeft hij het “stoffige” imago van de beroepsgroep enigszins weten te doorbreken. Het kantoor is uitgegroeid met 10 medewerkers. Johan Stotijn heeft o.a. specifieke kennis over de notariële maatregelen die van belang kunnen zijn voor zendelingen. Hij zal je graag van alle informatie voorzien die voor jouw specifieke situatie van toepassing is.

Was dit artikel nuttig?

(0 van 0 vonden dit artikel nuttig)